понеделник, 6 октомври 2014 г.

Как се пише чиклит роман на български или историята на #СЛЕД22



На 26 юни 2014 публикувах моя първи чиклит роман на български език #СЛЕД22 от Radostna. Отне ми близо 5 години от началото до края, но не заради сложността или заетостта, а от чист мързел и някои други фактори. Имах силно желание да напиша чиклит, имах идея и бях изправена пред въпроса КАК. Google значително допринесе за отговора на този въпрос и след малко проучване на теми: - Как се пише книга - Какви са особеностите на чиклита - Какво да направим преди да започнем истинското писане - Как да пишем на практика роман - Какво да правим, когато го завъпршим и доста проучване на места, хора и събития, седнах да пиша. Днес, 5 години по-късно, книгата ми е факт. Тя е достъпна онлайн безплатно. Погрижих се да можеш да си я сваляш на телефона и да си я четеш на таблета. Подарих ти я, защото вярвам, че така трябва. 

  "Как се пише чиклит роман на български или историята на #СЛЕД22" в няколко прости стъпки 

 #1 Стъпка/ Съвет: Натрупай солидно количество прочетени книги в стила и жанра, който искаш да пишеш. Сортирай си в главата което ти харесва, кое те дразни и какво не искаш да повториш в твоята книга 

 #2 Стъпка/ Съвет: Трябва ти идея, а не история! Когато имаш идея, историята можеш да променяш в движение. 

 #3 Стъпка/ Съвет: Направи проучване по темата. 

 #4 Стъпка/ Съвет: Ако вече си преминал през 3-те стъпки, вече можеш да започнеш да изграждаш света на книгата, героите си, основните сюжетни линии. 

 #5 Стъпка/ Съвет: Съвсем случайно открих списък с 10 стъпки "Как да напишеш роман". Ако ти е любопитно, можеш да ми пишеш и да ти ги изпратя:) 

#6 Стъпка/ Съвет: Започни да мислиш имена на героите си, тяхната история, взаимоотношения. Набележи семейната им история, хобита, вънешен вид. Всичко, което може да не споменеш нито веднъж в текста на романа си, но все пак да знаеш за себе си като писател, че героят ти е завършена личност с история, характер и интереси.

#7 Стъпка/ Съвет: Трябва ти параграф /5-10 изречения/ с резюме на историята - какво казваш и защо? Какъв е изводът и как се случва?

#8 Стъпка/ Съвет: Набележи основните точки на пресичане между героите - протагонист и антагонист, приятели и врагове, какво делят, какво ги свързва, защо посещават местата, където ходят, каква история ще се развие между тях и как ще свърши.

#9 Стъпка/ Съвет: Определи времеви период, в който се развива историята ти. Използвай Google Calendar, за да отбелязваш хода на историите, датите, рождените дни на героите ти, важните събития в живота им, какво предстои да им се случи.

#10 Стъпка/ Съвет: Когато решиш да пишеш, отделяй минимум 2-3 часа на ден или друг минимум, който си определил предварително. Приеми го сериозно и ще се случи.

#11 Стъпка/ Съвет: Когато сложиш КРАЙ на романа си, остави го да си почине. Ден-два, седмица. Не го докосвай!

#12 Стъпка/ Съвет: Отдели достатъчно време да прочетеш творението си.

#13 Стъпка/ Съвет: Честито! Ти вече си наполовина писател!

Изкушавам се да споделя и няколко кратки стъпки / съвети за това как книгата ти да види "бял свят" или все някой да разбере за нея и евентуално да я прочете. Защото никой не пише за себе си, нали:)

Трябва ти малко маркетинг, добри познати, някой друг лев и имаш реален шанс да станеш истински писател с роман, който поне 20 души са прочели.


Изключвам опцията издателство да те хареса, да сключите договор и година по-късно евентуално да имаш книга. Да имаш неангажиращо представяне пред 15 души, 5 от които са ти роднини. Не искам да обърна гръб на издателствата в България. Много са ми мили, съвсем скоро ще се обърна към тях за втората ми книга, но процедурата е тромава по каналния ред. Ако разполагаш с дълго време за чакане, със сериозни нерви да се предлагаш и с много стари познайници из издателствата, ако не държиш на печалбата и се задоволяваш с това книгата ти да се появи на някой рафт в 7 книжарници, то тогава те насърчавам да пробваш с меили до издателства:)

А за всички останали случаи, споделям моя пример, който изненадващо и за мен, се оказа доста успешен / и не, не съм скромна, защото нямам нито една причина да бъда :* /.


5 години по-късно имах завършен ръкопис и естествено започнах комуникация с познати от издателства, за да разбера какви шансове имам за издаването й по традиционния начин. Завършила съм Книгоиздаване в Софийския университет, а после и Маркетинг в УНСС, така че имаше на кого да се обадя и с кого да се срещна. Видях се, чух се, отказах се тотално.

И започнах да умувам как да дам живот на моето творение, без да съм зависима от никого. Допуснах редица грешки, които ще споделя с теб, за да не ти се случват и да изкараш поне два пъти по-добър продукт от моя. Защото в края на деня, моят чиклит #СЛЕД22 си е чист продукт, който търси аудитория, където да се продаде / в моя случай да се прочете /.


Какво да правиш, когато имаш ръкопис, но нямаш издател?

#1 Стъпка/ Съвет: Трябва ти концепция - безплатна или с цена ще бъде книгата ти?

#2 Стъпка/ Съвет: Само онлайн ли ще бъде или ще вложиш лични средстава, за да я имаш печатна?

*Аз избрах онлайн безплатна и поради тази причина ще споделям съвети само за този вариант, но ако ти имаш желание за другия, можеш да ми пишеш и да ти дам ценни съвети и по този въпрос, защото вече съм минала и по този път - зная цени, печатници, дистрибутори, условия и всичко, което ти тряба, за да попаднеш в ръцете на купувача през книжарница или бутка. 

#3 Стъпка/ Съвет: Започни от далеч - имаш ли заглавие на книгата? Избра ли псевдоним или ще използваш собственото си име за автор? Ще се презентираш ли като отделен бранд или ще се ограничиш с автор на книгата си и толкова.

#4 Стъпка/ Съвет: Това, което аз направих е да събера екип от хора, тъй като книгата ми е напълно безплатна и хората, които поеха ангажимент да работят по нея също вложиха безплатен труд, та съветът е намери си кой да ти помогне. Ако ти искаш да си писател, не е нужно да можеш и да рисуваш илюстрациите в книгата си.

#5 Стъпка/ Съвет: Приемаме, че вече имаш коректор, редактор, графичен дизайнер, художник, специалист по предпечат, маркетинг идеяист и разбира се IT, защото каквото и да си говорим ние творците, без програмисти не сме за никъде:)

#6 Стъпка/ Съвет: Отбелжи си дати, в които искаш отделните елементи да са готови, а именно:
- дизайн
- илюстрации
- лого, ако искаш да имаш
- корекции
- редакция
- предпечатни файлове
- готов сайт




#7 Стъпка/ Съвет: Отделям специално внимание на мобилното приложение на книгата ти. Намери си спец по Android & iOS и му дай краен срок, в който искаш да имаш книгата си онлайн. Това е важно. В момента най-много сваляния моят чиклит има от ibooks, подготвила съм файлове за kindle & pdf, които свободно се свалят от сайта www.radostna.com. Аз избрах да направя сайт, който е с името на псевдонима ми и с който бих искала да създам и следващите си книги, а не на името на книгата, но това е лично решение, което всеки да направи сам.

#8 Стъпка/ Съвет: Задължително включи статистика към Google analytics или другаде, за да следиш колко сваляния и посетители имаш на сайта, какво правят там, кое им е интересно и колко време прекарват.

#9 Стъпка/ Съвет: Умувах за вариант с продуктово позициониране в книгата, но после се отказах, тъй като професионалните и личните ми анагжименти не ми преодоставят това време за адекватна комуниакция с потенциалните рекламодатели. За теб това може да е страхотна възможност да печелиш от иначе безплатната си книга.

#10 Стъпка/ Съвет: Ако вече имаш коригирана и редактирана книга, оформена е за предпечат / дори и да не се налага да я печаташ, пак ти трябва да е в определени формати като ePub, например/, дизайнът е готов и си подготвил всички материали за сайта, време е да я публикуваш.

#11 Стъпка/ Съвет: Хубаво е да вдигнеш малко шум за творението ти предварително - избери си каналите сам, но Facebook, Twitter, Google+, Instagram са страхотна безплатна опция.

#12 Стъпка/ Съвет: Имаш дата за пускане, имаш всички файлове, сайтът е готов! Време е да я пуснеш да заживее:) Тук подкрепата на всичките ти приятели е мега важна. Обади се, пиши им, помоли ги, нека споделят радостта ти като сложат линк към сайта ти, кажат две думи за теб и книгата ти, сменят cover снимката си във Fаcebook с корицата на романа ти. Искай го, те са ти приятели, нека го докажат, пък дори и никога да не прочетат книгата ти.

#13 Стъпка/ Съвет: Честито! Вече си писател!

#14 Стъпка/ Съвет: Намери начин някой блог, сайт, медия да пише за теб. Ангажирай хора, които да те промотират, нека всички знаят, че имаш книга! Свържи се с блогъри, намери групи за четене, публикувай в Goodreads и навсякъде, където прецениш, че ще има интерес.


#15 Стъпка/ Съвет: Ангажирай читателите си с допълнително съдържание, измисляй как да продължат да говорят за книгата ти, след като я прочетат.

#16 Стъпка/ Съвет: Споделяй резултатите си, не се срамувай, ако е зле или добре, просто споделяй, защото поддръжниците ти заслужават да знаят какво се случва с романа ти.

#17 Стъпка/ Съвет: Виж как ще потръгне и започни да правиш планове за следващата:)

Споделих накратко какви стъпки аз предприех, какво направих,  за да постигна следните  
РЕЗУЛТАТИ за 3 месеца 
от 26-ти юни до 26 септември

- 3272 уникални посетители на www.radostna.com
- 22701 видени страници на сайта
- 510 сек или 8.5 мин средна време прекарано на сайта
- 413 свалени pdf файла
- 126 свалени kindle файла
- 1510 сваляния от ibooks
- 1115 видени страници от сайта на Google Books
- десетики отзиви с позитивни коментари и очакване за следващата
- десетки негативни коментари, че книгата е неграмотно написана, което е факт :)
- десетки поздравления по телефона и на живо с очакване за следващата

Не зная дали това са добри или лоши резултати, но зная, че за мен те са напълно неочаквани. Имах за цел за 6 месеца  500 сваляния, а се оказаха в пъти повече. Все още се чудя на какво се дължат тези резултати и вероятно в следващия си пост ще имам отговор и на този въпрос, а до тогава последен


СЪВЕТ



Публикувайте грамотно написана книга и не оставяйте да ви критикуват за това:) 




Нека критиките са към умението да увличаш или към сюжета, 

за да можеш наистина да разбереш ставаш ли или не!


УСПЕХ и да ми изпратиш романа си да го прочета:) 

Radostna, автор на #СЛЕД22










Няма коментари:

Публикуване на коментар

А ти какво мислиш?